Koń Hanowerski - rasa ta pojawiła się w północnych Niemczech a dokładniej w Królestwie Saksonii. Początkowym planem było krzyżowanie ich z ciężkimi klaczami, co skutkowałoby stworzeniem ciężkawego konia idealnie nadającego się do pracy. W krzyżówce wykorzystano konie holsztyńskie a potem konie pełnej krwi angielskiej.Skutkiem było to, że konie nie były tak ciężkie jak planowano, ale za to idealnie nadające się do pracy, zaprzęgu i kawalerii. Po drugiej wojnie światowej nastąpiła zmiana ich hodowli a celem stało się uczynienie z nich wierzchowych koni sportowych. Aktualnie z rasą pełnej krwi angielskiej stosowane są do udoskonalania rasy hanowerskiej.
Cechy Konia Hanowerskiego to:
- zrównoważony, poczciwy, dzielny
- pojętny, chętny do ćwiczeń
- średniej wielkości głowa
- duże, bystre oczy
- delikatna, długa szyja
- solidnie zbudowane, silne kończyny
- mocny kłąb
- mocne i dobrze ukształtowane kopyta
Wymiary i umaszczenie:
- wymiary w kłębie 168cm
- zwykle kasztanowate i gniade a także kare z białymi odznakami na głowie i nogach